Lajme

Vjen zbulimi i madh nga NASA që nuk është parë ndonjëherë më parë/“Ne gjetëm nje fushë me vullkane shumë të mëdha të akullta”

 

Shkencëtarët e NASA-s së fundmi nga të dhënat e tyre kanë zbuluar fakte të reja në planetin e Plutonit që dëshmojnë se aty mund të jetohet.

Ekipi i astronautëve nga imazhet e marra nga anija kozmike e NASA-s New Horizons në sipërfaqen e Plutonit, theksojnë se kanë mundur që të zbulojnë akullnaja që nuk ngjajnë me ato që janë gjetur më parë në sistemin diellor.

“Ne gjetëm një fushë me vullkane shumë të mëdha të akullta që nuk ngjajnë me asgjë tjetër që kemi parë në sistemin diellor,” ka thënë Kelsi Singer, shkencëtare e lartë kërkimore në Institutin Kërkimor Jugperëndimor në Boulder, Kolorado, dhe autore e një studimi të ri të botuar në revista Nature Communications.

Sipas saj zbulimi tregon se planeti i vogël ka ende shumë surpriza për ne dhe mund të jetë më i banueshëm për jetën që besohej më parë, thonë studiuesit.

Zona mbulon 621 milje përgjatë një pellgu të lashtë me ndikim. Dy nga kupolat e tij më të mëdha vullkanike janë afërsisht sa vullkanet me bazë në Tokë, duke përfshirë Mauna Loa në Hawaii, vullkani më i madh në botë për nga vëllimi.

Meqenëse zona në vetvete nuk ka ndonjë krater të ri me ndikim, studiuesit sugjerojnë se vullkanet masive të akullit nuk janë në fakt aq të vjetër dhe janë formuar si rezultat i nxehtësisë së mbetur që buron nga brendësia e planetit të vogël.

“Kjo do të thotë se Plutoni ka më shumë nxehtësi të brendshme nga sa mendonim se do të kishte, që do të thotë se ne nuk e kuptojmë plotësisht se si funksionojnë trupat planetarë,” ka thënë Singer.

Është një zbulim intrigues që i shtohet teorive ekzistuese rreth asaj që shkencëtarët besojnë se është oqeani i madh nëntokësor i Plutonit. Vullkanet mund të jenë dëshmi se uji i lëngshëm është më afër sipërfaqes sesa mendohej më parë.

Kjo mund të ndikojë gjithashtu në aftësinë e planetit për të strehuar jetë, por është ende pak e vështirë.

Related Articles

Back to top button