Lajme

Ja cilat jane pasojat e rënda në shëndet kur nuk pini shpesh ujë…

 

Në mungesë të ujit, qeniet njerëzore do të vdisnin brenda pak ditësh, pasi të gjitha qelizat dhe organet kanë nevojë për këtë lëng për të funksionuar. Nga pikëpamja kimike, uji është një kombinim i hidrogjenit dhe oksigjenit. Po kështu, është baza e lëngjeve të trupit, si pështyma dhe lëngjet që rrethojnë kyçet.

Uji rregullon edhe temperaturën e trupit nëpërmjet djersës; për këtë arsye, njerëzit ndjejnë etje pasi djersiten. Një funksion tjetër i këtij lëngu në trup është se ndihmon në parandalimin dhe lehtësimin e kapsllëkut duke lëvizur ushqimin nëpër zorrët.

Vlera e ujit për mbijetesën e njeriut është e pakundërshtueshme. Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) vëren se uji i sigurt dhe lehtësisht i aksesueshëm është i rëndësishëm për shëndetin publik, pavarësisht nëse përdoret për pije, përdorim shtëpiak, prodhim ushqimi apo qëllime rekreative. Gjithashtu, përmendet se përmirësimi i furnizimit me ujë, kanalizimeve dhe menaxhimit të burimeve ujore mund të nxisë rritjen ekonomike të vendeve dhe të kontribuojë shumë në uljen e varfërisë .

Çfarë ndodh nëse ndaloni të pini ujë?

Sipas MedlinePlus, mos pirja e ujit ose lëngjeve të nevojshme për trupin çon në shfaqjen e një pamje dehidrimi, e cila mund të jetë e lehtë, e moderuar ose e rëndë, në varësi të sasisë së lëngjeve të humbura ose të pazëvendësuara.

Dehidratimi i rëndë përfaqëson një urgjencë delikate që rrezikon edhe jetën e personit nëse nuk merr trajtim mjekësor në kohë. Në këtë kuptim, është e rëndësishme të kuptohet se cilat kushte motivojnë humbjen e lëngut dhe, në fakt, nevojën për ta rimbushur atë përmes marrjes së ujit:

Djersitje e tepërt, për shembull nga stërvitja ose qëndrimi në mot të nxehtë.

Ethe

Të vjella ose diarre

Urinim i shpeshtë

Disa njerëz nuk pinë ujë të mjaftueshëm për shkak të faktorëve të ndryshëm, për shembull, nuk kanë dëshirë të hanë ose të pinë sepse janë të sëmurë, kanë të përziera ose kanë dhimbje të fytit ose ulçerë në gojë. Në çdo rast, është mirë të shkoni te një mjek specialist nëse shfaqen simptoma të lidhura me dehidratim serioz:

Nuk urinon ose urinë me ngjyrë të verdhë shumë të errët ose ngjyrë qelibar.

Lëkurë e thatë dhe e rrudhur

Nervozizëm ose konfuzion

Marramendje

Rrahje të shpejta të zemrës

Frymëmarrje e shpejtë

Sytë e zbrazët

Related Articles

Back to top button