Lajme

Kurseni deri në 70% në ngrohje: 5 mënyra për fatura dy herë më pak

Ju keni një dhimbje koke çdo muaj kur shihni se sa është fatura juaj e energjisë elektrike. Për më keq, ju as nuk e dini se si keni shpenzuar kaq shumë, dhe faturat po rriten. Këtu janë pesë këshilla që mund të përdorni për të zvogëluar faturën tuaj të energjisë elektrike dhe për të kursyer një shumë të konsiderueshme parash në vit.

1. Bojleri – kurseni 20%

Për një orë funksionimi, një kazan me dy kilovat konsumon dy kilovat-orë, dhe në baza mujore (nëse punon 2.5 orë çdo ditë), konsumon 150 kilovatë-orë. Për të kursyer ujë të nxe.htë, vendosni termostatin në kazan midis 50 dhe 60 gradë Celsius. Në vend që të laheni në një banjë të plotë, bëni një dush, duke zvogëluar kështu konsumin e ujit dhe energjisë elektrike. Pas.troni gurët nga ngrohësi herë pas here, pasi kjo rrit konsumin.

2. Makinë larëse – kurseni 10%

Makina larëse konsumon një deri në dy kilovat-orë, dhe zakonisht punon për tre orë. Duke u ndezur çdo ditë të tjera, ajo konsumon 45 deri në 90 kilovatë-orë në muaj. Nëse doni të kurseni energji elektrike në lavanderi, ndizeni atë pas mesnate, mos përdorni paralarje për rroba të bardha dhe përdorni programe më të shkurtra.

3. Frigorifer dhe sobë – kurseni 6%

Vendoseni termostatin në frigorifer në tre ose pesë gradë. Shmangni vendosjen e tenxhereve të nxehta dhe vendosni enët me kapak. Pastroni atë rregullisht dhe hiqni depozitat e akullit. Një sobë konsumon 1.5 deri në 1.8 kilovat-orë për një orë punë, dhe ngrohësi në furrë nga dy deri në katër kilovat-orë.

Tenxherja në të cilën gatuani duhet të jetë me të njëjtën madhësi me pllakën e gatimit, dhe gjithmonë mbuloni enët kur përgatitni ushqim. Nëse përdorni një furrë, termostati nuk duhet të jetë në maksimum dhe shmangni hapjen e derës shpesh, pasi ulni temperaturën me rreth 15 gradë sa herë që e hapni.

4. Pjatalarëse – kurseni 2%

Përveç kursimeve të konsiderueshme të kohës dhe ujit, pjatalarësit gjithashtu do të kursejnë energji elektrike në planin afatgjatë. Lani enët kur makina është e mbushur, shmangni ciklet me temperatura të larta (90 gradë) dhe ndizni pas mesnatës.

5. Ngrohja – kurseni 45%

Ngrohja, por edhe ftohja e banesës është një nga shpenzimet më të mëdha kur është fjala për konsumin e energjisë elektrike.Një nga mënyrat më efektive për të ruajtur temperaturën e dëshiruar është izolimi i mirë. Izolimi termik shtesë do të zvogëlojë konsumin e energjisë elektrike nga 25 në 60 për qind.

Gjithashtu, nëse ngrohni me energji elektrike, zgjidhni ato trupa që kanë një termostat. Nëse përdorni kondicioner për ftohje (Klasa A 18 konsumon 45 kilovatë në muaj, nëse e përdorni një orë në ditë), kujdesuni që ndryshimi midis temperaturës së jashtme dhe të brendshme të mos kalojë pesë deri në 10 gradë.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button