Stil dhe Jete

6 problemet që do te keni me shendetin nëse ndaloni së piri kafe…

Pyetja se sa e dëmshme është kafeja shpesh ngre mendime të ndara. Nuk ka një përgjigje të qartë, pasi kjo pije mund të ketë efekte pozitive dhe negative. Përveç kësaj, toleranca ndaj kafeinës ndryshon në mesin e adhuruesve të kafesë. Por çfarë ndodh kur hiqni dorë?

1. Mund të keni dhimbje koke

Struktura e kafeinës është e ngjashme me adenozinën. Adenozina është një transportues në sistemin nervor qendror, një zonë e përfshirë në rregullimin e vetëdijes dhe vigjilencës. Kafeina vepron në të njëjtat vende dhe bllokon adenozinën dhe na mban zgjuar. Megjithatë, kur heqim dorë nga kafeja, mund të jetë serioze sepse niveli i adenozinës është papritur më i lartë se zakonisht, gjë që mund të shkaktojë dhimbje koke.

2. Mund të vëreni lodhje

Një efekt anësor që nuk është befasues. Arsyeja është e njëjtë si për pikën e parë. Adenozina papritur nuk bllokohet më, enët e gjakut zgjerohen dhe ndihemi të rraskapitur. Lajmi i mirë është se me kalimin e kohës, numri i receptorëve rregullohet dhe do të jeni sërish më të kujdesshëm, pa një dozë shtesë kafeine.

3. Mund të jeni më pak produktivë

Aktivitetet e përditshme si pastrimi apo blerja mund të mos jenë problem për ju, sepse do të jeni në lëvizje. Megjithatë, pasi të uleni dhe t’i përkushtoheni më shumë punës mendore, do të vini re një ndryshim në vëmendje dhe produktivitet. Kafeina në doza të moderuara rrit fokusin.

4. Mund të ndjeni një dëshirë të madhe për ëmbëlsira

Për shkak të rënies së niveleve të energjisë, mund të filloni të ndjeni dëshirë për ëmbëlsira. Kjo mund të zgjasë vetëm disa ditë, por do të jetë mjaft intensive. Këshillohet që të merrni fruta dhe ushqime të shëndetshme.

5. Do të vini re më pak stres

Kafeina gjithashtu stimulon sekretimin e dy hormoneve të tjera: adrenalinës dhe noradrenalinës. Hormonet lirohen kur jeni nën stres – ato janë arsyeja e rritjes së presionit të gjakut, përshpejtimit të ritmit të zemrës dhe frymëmarrjes.

Në të njëjtën kohë, ky reagim mund të stimulojë sekretimin e një hormoni tjetër të stresit – kortizolit. Efektet mund të zgjasin për orë të tëra. Nëse tashmë jeni nën shumë stres, shumë kafeinë mund ta përkeqësojë gjendjen tuaj.

6. Mund të keni probleme me tretjen

Kafeja e mëngjesit jo vetëm që stimulon qarkullimin, por edhe tretjen. Nëse hiqni dorë nga kafeja, do të vini re ndryshime në tretje dhe fillimisht mund të vuani nga kapsllëku. Por mos u shqetësoni. Së shpejti do të bëhet më mirë.

Related Articles

Back to top button