Stil dhe Jete

3 problemet qe do t’iu shokojne! Mos e përdorni celularin gjatë natës para se të shkoni në shtrat

 

Nëse jeni si shumica e njerëzve, patjetër që do të kaloni pak kohë gjatë natës duke përdorur telefonin tuaj celular pak para se të shkoni në shtrat. Të hedhësh një vështrim të thjeshtë në diçka duket krejtësisht e sigurt dhe normale. Megjithatë, ndërsa përdorimi i smartfonëve rritet, duket se nuk është aspak i mirë për trupin tuaj.

Rrezatimi i celularit është një problem i zakonshëm për të cilin flasin shumë njerëz, por nuk është e vetmja gjë për të cilën duhet të shqetësohemi. “Drita blu” e prodhuar nga telefonat inteligjentë lidhet me disa probleme serioze shëndetësore. “Drita blu është pjesë e spektrit të plotë të dritës, që do të thotë se ne jemi të ekspozuar ndaj saj nga dielli çdo ditë

Megjithatë, ekspozimi gjatë natës ndaj kësaj drite, e cila emetohet në nivele të larta nga telefonat inteligjentë, tabletët, laptopët dhe ekranet e tjera LED, mund të dëmtojë shikimin tuaj. Gjithashtu eliminon prodhimin e hormonit melatonin, i cili refuzon zonat natyrale të gjumit të trupit tuaj. Përdorimi i telefonave inteligjentë gjatë natës shoqërohet me 3 problemet e mëposhtme!

I shkatërron sytë

Ekspozimi ndaj “dritës blu” gjatë natës është treguar se shkakton dëmtim të retinës dhe degjenerim makular. Degjenerimi makular është humbja e shikimit qendror ose aftësia për të parë atë që është përpara jush, shkruan abcnews.al.

Zhvillimi shoqërohet edhe me ekspozimin ndaj dritës blu. Një mjek u zbulua se kishte 35-vjeçarë me sy të turbullt, të ngjashëm me ato të 75-vjeçarëve. Mjeku beson se përdorimi i telefonave inteligjentë është rrënja e problemit, por duhen bërë kërkime të mëtejshme.

Humbja e gjumit

Siç u përmend më lart, “drita blu” prish prodhimin e melatoninës. Melatonin është një hormon që rregullon ciklin e gjumit në trup. Pa një cikël gjumi të rregulluar mirë, mund të mos e merrni të gjithë gjumin që ju nevojitet. Mungesa e gjumit ose ciklet e shtrembëruara të gjumit shoqërohen me një sërë problemesh shëndetësore. Kjo përfshin:

Sëmundjet e zemrës dhe probleme të tjera kardiovaskulare

Koha e ngadaltë e përgjigjes
Mungesa e kujtesës
Depresioni
Lëkura e plakjes
Shtim në peshë

Rritja e rrezikut të zhvillimit të kancerit

Drita e ndritshme gjatë natës dhe problemet e gjumit që rezultojnë janë të lidhura me një shkallë më të lartë të zhvillimit të kancerit. Kjo është veçanërisht e vërtetë për kancerin e gjirit dhe prostatës. Melatonina, e cila shtypet nga “drita blu”, është një antioksidant që është treguar thelbësor për luftën natyrale të trupit kundër kancerit.

Në thelb, melatonin ndihmon trupin të luftojë kancerin, por “drita blu” redukton prodhimin e tij. Ndalimi i prodhimit “një herë” nuk do të ishte një çështje serioze, por ka disa njerëz që përdorin telefonat e tyre për orë të tëra natën para se të shkojnë në shtrat. Ata e bëjnë këtë çdo ditë. Kur kjo ndodh jashtë orarit, fillon të krijojë problemet e përmendura më sipër, shkruan abcnews.al.

Për të mësuar më shumë se si përdorimi i smartfonit ndikon në trup, hidhini një sy imazhit më poshtë. Ky aplikacion eliminon “dritën blu” nga smartfoni juaj, në mënyrë që të përdoret më i sigurt gjatë natës. A do të vazhdoni të përdorni telefonin inteligjent gjatë natës?

Related Articles

Back to top button