Kuriozitete

Dermatologët paralajmërojnë: Mos i shtrydhni kurrë puçrrat në “trekëndëshin e vdekjes”,eshte vdekjeprurese…

 

Me siguri iu kanë thënë 100 herë se nuk duhet t’i shtypni puçrrat. Kjo këshillë vlen për të gjithë fytyrën tuaj por mjekët thonë se ka një zonë veçanërisht të rrezikshme. Ndryshe quhet si “trekëndëshi i vdekjes” nga i cili duhet të mbani duart larg.

Dr. Joshua Seichner, një dermatolog në Nju Jork, thotë se “zona e fytyrës që lidh hundën me qoshet e buzëve konsiderohet një zonë veçanërisht e rrezikshme për shkak të lidhjes së ngushtë me trurin“. Pse është e rrezikshme të shtrydhni puçrrat në “trekëndëshin e vdekjes”

“Sinusi kavernoz është emri i një vene të madhe që çon gjakun në tru. Me fjalë të tjera, një infeksion puçërr në hundë ka një rrugë disi të qartë drejt trurit tuaj. Prandaj, çdo infeksion në atë zonë është një rrezik pak më i lartë,” thotë Dr. Alok Wei.

Në rast se shtrydhni një puçërr dhe zhvilloni një infeksion, skenari më i keq është që infeksioni të përhapet përmes lëkurës përmes këtij sinusi dhe të ketë potencialin të infektojë trurin dhe madje të përhapet përmes qarkullimit të gjakut në të gjithë trupin. “tha Dr. Seichner.

Dermatologët e kanë kuptuar prej kohësh se këshillat e tyre për të mbajtur duart larg fytyrës nuk do të merren parasysh. Kështu, edhe pse shtrydhja e puçrrave nuk rekomandohet, ka disa mënyra për ta bërë atë më pak të rrezikshme.

Nëse dëshironi të shtrydhni puçrrat, mos e bëni atë pak para gjumit kur jeni të lodhur. Mendoni për këtë si një procedurë kirurgjikale sterile, ” thotë Dr. Seichner. Me fjalë të tjera, duhet të jeni të kujdesshëm. Lani duart tërësisht përpara se të veproni.

Doktor Seichner rekomandon që të shkurtoni thonjtë përpara se të vendosni të shtrydhni puçrrën. Mos harroni të pastroni lëkurën e fytyrës dhe aplikoni kompresa të nxehta përpara fillimit të procesit. /abcnews.al

Related Articles

Back to top button